ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2021 ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΑΠΟΛΙΤΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΑΠΟΛΙΤΟΥ

   3 Νοεμβρίου 2021

Ο Άγιος Γεώργιος ήταν Ιερέας και καταγόταν από τη Νεάπολη της Μικράς Ασίας. Το 1797 προσκλήθηκε στο χωριό Μαλακοπή για να ιερουργήσει, το οποίο βρισκόταν έξι ώρες από τη Νεάπολη, επειδή ο ιερέας του χωριού κρυβόταν από το μένος των Τούρκων.

Ο γέροντας αποδέχθηκε την πρόσκληση και μαζί με του γαϊδουράκι του στην θέση Κομπιά Ντερέ (Ρεματιά), λίγο πριν την Μαλακοπή, δέχθηκε άγρια επίθεση από Τούρκους βοσκούς. Αφού τον λήστεψαν και τον έγδυσαν στο τέλος τον αποκεφάλισαν.

Πέρασαν τέσσερις ημέρες και έτσι ανήσυχοι οι Νεαπολίτες άρχισαν να τον αναζητούν. Βρήκαν το άγιο σώμα του πεταμένο σε παρακείμενο φαράγγι και το κήδεψαν βιαστικά φοβούμενοι τους Τούρκους.

Το 1924, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Γεωργίου μετέφερε με ατμόπλοιο από την Μερσίνη στην Αττική ο τότε εφημέριος του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος και παραδόθηκε στους Νεαπολίτες, στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου στη Νέα Νεάπολη Περισσού.

Μεγάλη η τιμή της Ένωσης Ποντίων «Αργοναύτες» να παραβρεθεί στην εορτή του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, Πολιούχου της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Ιωνίας.

Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυάνης και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος ο οποίος αφού επισήμανε τόσο την Μικρασιατική καταγωγή του, όσο και τα νεανικά του χρόνια που έζησε στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τόνισε και την μεγάλη ευλογία που αισθάνεται να ξεκινά την αρχιερατική του διακονία στη Μακεδονία με τη συμμετοχή του στην εορτή του Αγίου Γεωργίου.

Διπλή η χαρά και για εμάς μιας και οι Πόντοι της Νέας Φιλαδέλφειας, στην πλειοψηφία τους, είναι από το Κιλκίς.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  2023
άρνηση_παραλαβής
  2022
ιστορική_αποκατάσταση_της_γενοκτονίας_των_ελλήνων
  2021
1821_2021
  2020
μητρόπολη_και_αργοναύτες_στο_πλευρό_των_αρμενίων_του_αρτσάχ
  2019
παραδοσιακά_κάλαντα_του_πόντου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2021 ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΑΠΟΛΙΤΟΥ
ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε μας την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να κάνετε εγγραφή στο «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ» ή τις όποιες παρατηρήσεις και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίσατε κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας (απαραίτητα ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο):

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται από την ιστοσελίδα argonautes-nfx.gr 2019-2023.