ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2020 Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ

   28 Οκτωβρίου 2020

Η Ένωση Ποντίων «Αργοναύτες» Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας τιμώντας την μνήμη των προγόνων μας που έπεσαν μαχόμενοι για την Ελευθερία και την Πατρίδα, εκείνων που εκτελέστηκαν από τις φασιστικές δυνάμεις κατοχής (γερμανικές, ιταλικές, βουλγαρικές), την Ελληνίδα Μάνα, Γιαγιά που φόρτωνε στην πλάτη της πολεμοφόδια -μέσα στο χιόνι- για να τα μεταφέρει στους γιούς της, των παιδιών που πέθαναν από την πείνα, τον στρατιώτη που φύλαγε -ίσως- για τελευταία φορά στο μέτωπο την κόρη του, έπραξε το αυτονόητο και κατέθεσε στεφάνι, παρά τον αποκλεισμό της και απαγόρευσης από την Δημοτική Αρχή.

Αν και ζούμε σε περίεργες εποχές, με την καταπάτηση κάθε είδους προσωπικής ελευθερίας αλλά και συγχρόνως μεθοδευμένης τρομοκράτησης, και μάλιστα από καθηγητές Πανεπιστημίων (ή μήπως δεν είναι;). Ο ένας να σου λέει (καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής) ότι «Θα εφαρμοστούν οσονούπω σκληρά μέτρα... Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος» και ο άλλος, καθηγητής του ΑΠΘ (Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), να σημειώνει ότι: «Δεν θα πρέπει να προτιμήσουμε τα τζάκια για τη θέρμανσή μας, καθώς το κάψιμο των ξύλων μπορεί να εντείνει τη διασπορά του κορονοϊού». Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου -πλαστικός χειρουργός- να ζητά την τήρηση των μέτρων με πολύ μεγάλη αυστηρότητα! Για να μην θυμηθούμε παλαιότερα τα ήξεις άφιξης για την χρήση της μάσκας!

Στην Κατοχή σε σκότωναν στο ξύλο, σ' αφήναν να πεθάνεις από το κρύο. Ποιός ξέρει; Ίσως τα επόμενα μέτρα να είναι εκτελέσεις και πείνα.

Στα πλαίσια αυτού του παραλογισμού, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, με Δελτίο Τύπου ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – N. Χαλκηδόνας σημειώνει ότι η είσοδος στον Ιερό Ναό της Αγίας Ευφυμίας επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ επιβεβλημένη είναι η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκόμενων, την ίδια στιγμή, ζητά, με επίσημη πρόσκληση, οι καταθέσεις στεφάνων, για λόγους υγείας, να γίνουν με περιορισμένο αριθμό ατόμων (συνολικά 9 άτομα).

Τελικά στην πλατεία οι παρευρισκόμενοι ήταν περισσότεροι και ο αριθμός εννιά (9) αναφερόταν στα στεφάνια!

«Αποφασίζει και διατάζει»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, την ίδια μέρα, με τον ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου, μας έκανε σαφές ότι θα παραβρεθεί μόνον η Δημοτική Αρχή και οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και κανένας άλλος φορέας. Αν και θα μπορούσαν να ενημερώσουν τηλεφωνικώς ή ηλεκτρονικώς τους φορείς (όπως γίνονται και τα Δημοτικά Συμβούλια) για να συζητηθεί στα πλαίσια της Επιτροπής Διαβούλευσης και να υπάρξουν τοποθετήσεις, το πως να παραβρεθεί ο κάθε φορέας, σύλλογος, σχολείο με έναν ή δυο εκπροσώπους και να καταθέσει ο καθένας το στεφάνι του τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα (δηλαδή τις απαιτούμενες αποστάσεις), αντ' αυτού προτίμησαν το «αποφασίζει και διατάζει».

Να σημειώσουμε ότι η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται σε περιορισμένο αριθμό και όχι εννέα ατόμων: «οι φετινές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την 28η Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη, περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογιών, οι οποίες θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και καταθέσεις στεφάνων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων».

Έτσι στις 9:30 το πρωΐ της 28ης παραβρέθηκαν και κατέθεσαν, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων «Αργοναύτες», στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, εκτός προγράμματος και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις –μάσκα και αποστάσεις!

Στη συνέχεια, μεταβαίνοντας ξανά στο χώρος της τελετής, θέτοντας εαυτούς εκτός πλατείας, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή (θα αφήσουμε ασχολίαστη την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά υπαλλήλου της Δημοτικής Αστυνομίας μιας και εκτελούσε εντολές –αλλά η αγένεια δεν κρύβεται) με έκπληξη αντικρίζουμε ότι το στεφάνι του Συλλόγου μας είχε αφαιρεθεί.

Η παραδοχή και μόνον του ειδικού συμβούλου του Δημάρχου ότι ο ίδιος αφαίρεσε το στεφάνι των Αργοναυτών (του οποίου ζητήθηκε η επανατοποθέτηση του) αφήνεται στην κρίση των αναγνωστών, συνδημοτών μας, μελών και φίλων της Ένωσης Ποντίων «Αργοναύτες» αλλά και όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων. Ίσως δεν περίμενε την επιστροφή μας! Θα πρέπει, όμως, να γίνει σαφές στον Δήμαρχο που έδωσε την εντολή (εκτός και αν Δήμαρχος είναι ο ειδικός σύμβουλος, ο οποίος αποφασίζει και διατάζει) ότι η κατάθεση Στεφάνου (γι' αυτό και είναι και δάφνινο) είναι για τους Πεσόντες, τους Νεκρούς Ήρωες μας, για τους Ανώνυμους Πατριώτες, για τα παιδιά που δεν κατάφεραν να μεγαλώσουν και πέθαναν από το κρύο και την πείνα αβοήθητα στην Κατοχή.

Η αφαίρεση του Στεφάνου είναι προσβολή προς τους Νεκρούς μας. Προσβάλλει την Ιστορία μας, τις Παραδόσεις μας. Προσβάλλει την Πατρίδα. Προσβάλλει τους Έλληνες. Προσβάλλει τις Δημοκρατικές Αρχές των Ελλήνων που πηγάζουν από την δίψα τους για Ελευθερία υμνούμενη στους στίχους του Εθνικού μας ποιητή:

Ἀπ' τὰ κόκκαλα βγαλμένη

τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,

καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,

χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  2023
άρνηση_παραλαβής
  2022
ιστορική_αποκατάσταση_της_γενοκτονίας_των_ελλήνων
  2021
1821_2021
  2020
μητρόπολη_και_αργοναύτες_στο_πλευρό_των_αρμενίων_του_αρτσάχ
  2019
παραδοσιακά_κάλαντα_του_πόντου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2020 Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ
ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε μας την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να κάνετε εγγραφή στο «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ» ή τις όποιες παρατηρήσεις και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίσατε κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας (απαραίτητα ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο):

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται από την ιστοσελίδα argonautes-nfx.gr 2019-2023.